Getuigen: wat zijn de regels?

Natuurlijk kiezen jullie je getuigen heel zorgvuldig - mensen die dichtbij jullie staan, waarmee jullie een speciale band hebben – ouders, broer, opa en oma, zus, goede vrienden - noem maar op, alles kan! Die keuze is geheel aan jullie. Als getuige gevraagd worden is heel bijzonder – getuige zijn is een eervolle taak. Het aantal getuigen is wettelijk bepaald: er moeten minimaal twee en er mogen maximaal vier getuigen bij de huwelijksvoltrekking aanwezig zijn. Bruid en bruidegom kiezen hun ‘eigen’ getuigen, maar in feite fungeren de getuigen voor het bruidspaar als eenheid. Wie jullie getuigen zijn, is niet aan wettelijke regels gebonden. Wél moeten jullie getuigen meerderjarig zijn, volgens hun eigen nationaliteit. In Nederland ben je op je 18e meerderjarig. Getuigen mogen een andere nationaliteit hebben dan de Nederlandse. En uiteraard moeten ze een geldig ID-bewijs hebben.

Handig om te weten: getuigen moeten worden opgegeven bij de trouwgemeente. Dat kan al bij de melding van jullie huwelijk (voorheen de ondertrouw) maar dat kan ook later. Die melding van voorgenomen huwelijk kan je vanaf één jaar tot twee weken vóór de huwelijksdatum doen. Digitaal of aan het loket: dat verschilt per gemeente. Informeer daar dus naar bij jullie trouwgemeente.

Wisten jullie dat een huwelijk zonder getuigen wettelijk gezien onmogelijk is? Officieel zien getuigen erop toe dat het bruidspaar luid en duidelijk het ja-woord uitspreekt cq een positief antwoord geeft op de vraag van de trouwambtenaar aan het bruidspaar. Verder zien de getuigen erop toe dat het huwelijk niet onder dwang plaatsvindt. Als bewijs dat alles klopt, zetten zij hun handtekening op de huwelijksakte. Zo wordt het huwelijk rechtsgeldig. Dat is dus een pittige verantwoordelijkheid!