Wie vragen jullie als getuigen?

Mensen vinden het heel speciaal en een eer om als getuige te worden gevraagd. En dat is het natuurlijk! Want in feite zeggen zij hiermee dat zij achter jullie huwelijk staan en ermee instemmen. Ook als bruidspaar ken je veel waarde toe aan je getuigen. Daarom kiezen jullie je getuigen natuurlijk heel bewust.

In Nederland is het aantal getuigen wettelijk bepaald: er moeten minimaal twee en er mogen maximaal vier getuigen aanwezig zijn bij de huwelijksvoltrekking. In het buitenland kunnen andere regels gelden. Bruid en bruidegom kiezen over het algemeen hun ‘eigen’ getuigen, maar in feite fungeren de getuigen voor het bruidspaar als eenheid. Natuurlijk kiezen jullie mensen die belangrijk of speciaal zijn in je leven, mensen met wie je je verbonden voelt, die dichtbij jullie staan - familie, goede vrienden. Alles kan. Wie dat zijn, is niet aan wettelijke regels gebonden. Behalve dan dat jullie getuigen meerderjarig moeten zijn, volgens hun eigen nationaliteit. In Nederland ben je op je 18e meerderjarig. In Suriname bijvoorbeeld ben je meerderjarig als je 21 jaar bent, maar in Turkije ben je dat al op 17-jarige leeftijd. Getuigen mogen een andere nationaliteit hebben dan de Nederlandse. Verder moeten getuigen een geldig ID-bewijs hebben.

Handig om te weten: getuigen moeten door het bruidspaar worden opgegeven bij trouwgemeente. Dat kan al bij de melding van voorgenomen huwelijk, maar ook later. ‘Vroeger’ heette dat: de ondertrouw. De melding van voorgenomen huwelijk kan je vanaf één jaar tot twee weken vóór de huwelijksdatum doen. Digitaal of aan het loket: dat verschilt per gemeente. Informeer daar dus naar bij de trouwgemeente.

Verrassing voor oma!


Dat je voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking de getuigen moet opgeven  aan de trouwgemeente wordt héél soms wel eens vergeten. Zo verraste een jong bruidspaar oma (en mij) tijdens de ceremonie met de mededeling: Oma, jij bent ook onze getuige. Heel leuk bedoeld natuurlijk, maar zó werkt het niet. Het lieve mens viel zowat van haar stoel. En ik moest even snel nadenken, want oma’s naam stond natuurlijk niet op de huwelijksakte. Gelukkig had oma een ID-bewijs bij zich. Én was de afdeling Burgerzaken ter plekke zo flexibel en vriendelijk om à la minute een nieuwe akte op te maken. Eind goed, al goed, maar het was wél even schrikken! Het bruidspaar én oma zullen deze trouwdag ongetwijfeld niet snel vergeten.

Een wettelijk huwelijk zonder getuigen bestaat niet.  De rol van de getuigen is dus heel belangrijk. Zij zien erop toe dat het het bruidspaar luid en duidelijk het ja-woord uitspreekt cq een positief antwoord geeft op de vraag van de trouwambtenaar:
‘Neem jij……… (naam) aan tot jouw wettige echtgenoot/echtgenote ……… (naam) en beloof je getrouw alle plichten te zullen vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt. Wat is daarop jouw antwoord?’
Ook waarborgen de getuigen de openbaarheid van het huwelijk, het kan dus niet stilletjes even in een achterkamertje worden voltrokken. Iedereen heeft het recht om van het huwelijk kennis te nemen. Ook zien de getuigen erop toe dat het huwelijk niet onder dwang plaatsvindt. Als bewijs dat alles klopt, zetten zij hun handtekening op de huwelijksakte. En zo wordt het huwelijk rechtsgeldig. Dat is dus een pittige verantwoordelijkheid.