Wie vragen jullie als getuigen bij jullie huwelijk?

In Nederland is het aantal getuigen wettelijk bepaald: er moeten minimaal twee en er mogen maximaal vier getuigen aanwezig zijn bij de huwelijksvoltrekking. Bruid en bruidegom kiezen over het algemeen hun ‘eigen’ getuigen, maar in feite fungeren de getuigen voor het bruidspaar als eenheid. Mensen vinden het heel speciaal en een eer om als getuige te worden gevraagd. En dat is het natuurlijk! Ook als bruidspaar ken je veel waarde toe AAN jullie getuigen. Daarom kiezen jullie die dus ook heel bewust. Mensen die belangrijk of speciaal zijn in je leven, mensen met wie je je verbonden voelt, die dichtbij jullie staan - familie, goede vrienden. Wie jullie getuigen kunnen zijn, is niet aan wettelijke regels gebonden. Behalve dan dat jullie getuigen meerderjarig moeten zijn, volgens hun eigen nationaliteit. Zo ben je in Suriname bijvoorbeeld meerderjarig als je 21 jaar bent, maar in Turkije ben je dat al op 17-jarige leeftijd. In Nederland ben je op je 18e meerderjarig. Getuigen mogen een andere nationaliteit hebben dan de Nederlandse. Verder moeten getuigen een geldig ID-bewijs hebben.

Handig om te weten: jullie moeten de getuigen opgeven bij de melding van voorgenomen huwelijk. ‘Vroeger’ heette dat: de ondertrouw. Op het moment dat een bruidspaar die melding doet, moeten de getuigen dus bekend zijn. Die melding van voorgenomen huwelijk kan je vanaf één jaar tot uiterlijk twee weken vóór de huwelijksdatum doen. Digitaal of aan het loket: dat verschilt per gemeente. Informeer daar dus naar bij jullie trouwgemeente.

DE ROL VAN DE GETUIGEN VOLGENS DE WET
Wisten jullie dat de rol van de getuigen bij een huwelijk volgens de wet puur praktisch is? Officieel is de rol van de getuigen namelijk het waarborgen van de openbaarheid van het huwelijk. Ook zien de getuigen erop toe dat het het bruidspaar luid en duidelijk het ja-woord uitspreekt cq een positief antwoord geeft op de vraag van de trouwambtenaar: ‘Neem jij……… (naam) aan tot jouw wettige echtgenoot/echtgenote ……… (naam) en beloof je getrouw alle plichten te zullen vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt. Wat is daarop jouw antwoord?’ Verder zien de getuigen erop toe dat het huwelijk niet onder dwang plaatsvindt. Als bewijs zetten zij hun handtekening op de huwelijksakte. En zo wordt het huwelijk rechtsgeldig. Dat is dus een pittige verantwoordelijkheid.

VERRASSING VOOR OMA!
Dat je vooraf de getuigen kenbaar moet maken aan de trouwgemeente wordt héél soms wel eens vergeten. Zo verraste een jong bruidspaar oma (en mij) tijdens de ceremonie met de mededeling: Oma, jij bent ook onze getuige. Heel leuk bedoeld natuurlijk van het bruidspaar, maar zó werkt het niet. Het lieve mens viel zowat van haar stoel. En ik moest even snel nadenken, want oma’s naam stond natuurlijk niet op de huwelijksakte. Gelukkig had oma een ID-bewijs bij zich. Én was de afdeling Burgerzaken ter plekke zo flexibel en vriendelijk om à la minute een nieuwe akte op te maken. Eind goed, al goed, maar het was wél even schrikken! Het bruidspaar én oma zullen deze trouwdag ongetwijfeld niet snel vergeten!

 

Liefde is... samen delen!

Heeft jouw allerliefste je ten huwelijk gevraagd op Valentijnsdag? Dan zijn jullie nu verloofd, van harte proficiat! Willen jullie KANS MAKEN op een buitengewone, onvergetelijke TROUWCEREMONIE voor de HELFT VAN DE PRIJS*, met veel liefde en plezier verzorgd door Marijke Kunkeler? Doe dan mee aan de VALENTIJN WINACTIE van Trouw Buitengewoon!
Like de Facebookpagina van Trouw Buitengewoon, tag jullie namen onder dit bericht en: WIJ ZEGGEN JA! Zet er liefst ook een foto of filmpje bij van hét aanzoek (heel leuk, niet verplicht). Vertel erbij waarom jullie deze Valentijn prijs willen winnen. En tot slot: deel dit bericht op jullie eigen tijdlijnen. Meedoen kan tot en met zondag 18 februari aanstaande. Op dinsdag 20 februari wordt de winnaar bekendgemaakt op de Facebookpagina van Trouw Buitengewoon.

*trouwceremonie in Nederland. De 50% korting geldt ook voor de reiskosten en niet voor de eventuele benoemingskosten bij een gemeente. Die zijn voor jullie eigen rekening. De korting is alleen van toepassing voor nieuwe aanvragen

 

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Wist je dat Valentijnsdag niet door een stel winkeliers is bedacht? Van oorsprong is het een Romeins vruchtbaarheidsfeest: Lupercalia, ter ere van de Romeinse god Lupercus. Naakte mannen slachtten een dier, vilden het en sloegen een maagd met de huid. Daarna volgde een heel gezellig onderonsje.
Hoe ga jij je allerliefste verrassen? Idee: ga samen naar de plek gaan waar jullie elkaar voor het eerst hebben ontmoet of voor het eerst hebben gezoend. Neem een kleine fles champagne mee. Geniet!

 

PUUR genieten

Het was een komen en gaan van bruidsparen to be, zaterdag 3 februari jl. bij de Open Trouwlocatiedag van PUUR! In Geertruidenberg. De liefde zó voelbaar. Héérlijk om hun ogen te zien glanzen als ze elkaar aankeken en een bruid dolenthousiast te horen vertellen over zijn huwelijksaanzoek! En om met ze mee te denken: hoe zouden jullie je droomceremonie willen vormgeven? Hoe kunnen ze de kinderen bijvoorbeeld bij hun ceremonie betrekken? 
Voor ieder bruidpaar ziet de trouwceremonie er natuurlijk anders uit, ieder bruidspaar is immers uniek.


Voor veel bruidsparen ging een wereld open. Niet verwonderlijk natuurlijk: ik mag héél vaak trouwen - zij doen het maar één keer. Gewéldig om ze alvast een beetje op weg te helpen met mijn tips, kennis en ervaring. Mijn hart heeft in ieder geval heel wat sprongetjes gemaakt! Ik heb écht het allerleukste vak ter wereld!

 

 

 

Zaterdag 3 februari: Trouw Buitengewoon en Puur!

PUUR! Achter de Markt in Geertruidenberg opent zaterdag 3 februari gastvrij haar deuren voor bruidsparen to be. Van 11:00 – 16:00 uur zijn jullie van harte welkom om deze prachtige trouwlocatie te bezichtigen. Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon is de hele dag aanwezig. Zij inpireert julllie met plezier rond jullie persoonlijke trouwceremonie - het belangrijkste moment van jullie trouwdag. PUUR MAATWERK! Aanmelden via www.hierlocaties.nl PUUR! Achter de Markt is geheel ingericht als trouwlocatie. Zo proeven jullie de sfeer en krijgen jullie een helder beeld van de mogelijkheden. Van officiële ceremonie tot en met feest: alles kan bij PUUR! Bovendien zijn er leuke prijzen te winnen. Hoofdprijs is de gratis trouwlocatie!
Dus kom op 3 februari inspiratie opdoen voor jullie Grote Dag. Jullie zijn van harte welkom!

 

TROUW BUITENGEWOON IN TOP 10 BESTE TROUWAMBTENAREN

De trouwsite Zankyou.nl heeft Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon uitgeroepen tot één van de tien beste trouwambtenaren van Zuid-Holland. Wat een buitengewoon heerlijk begin van 2018!

‘Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon staat voor kwaliteit en levert puur maatwerk. Samen met bruidsparen creëert zij de trouwceremonie van hun dromen – een persoonlijk, intens en buitengewoon evenement ‘op maat’.  Elk bruidspaar is onvoorwaardelijk verzekerd van haar volledige inzet en betrokkenheid. Marijke’s aanpak is verfrissend, liefdevol en dynamisch, zij geeft het allerbeste van zichzelf. Met de focus op het bruidspaar als stralend middelpunt. En op een ontspannen trouwceremonie met humor, interactie, diepgang, plezier, intensiteit, verrassing en emotie. Een onvergetelijke, intense belevenis. Voor het bruidspaar én hun gasten. Daar stáát Marijke voor!’

Zankyou is een toffe trouwsite, waar je bijvoorbeeld gratis je eigen trouwsite kunt maken. Maar dat niet alleen, je vindt er nog veel meer! https://www.zankyou.nl/f/trouw-buitengewoon-585895

Trouwen vanaf 2018: minder delen als basis

Sinds 1 januari 2018 zijn de nieuwe huwelijksvermogensregels van kracht. De algehele gemeenschap van goederen is vanaf dat moment verleden tijd. De beperkte gemeenschap van goederen is daarvoor in de plaats gekomen. Partners die na 1 januari 2018 trouwen (of hun partnerschap laten registreren) en geen huwelijkse voorwaarden laten vastleggen bij een notaris, trouwen automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Mochten partners onverhoopt scheiden, dan wordt er minder met elkaar gedeeld.
In dit korte filmpje wordt uitgelegd hoe dat er financieel uitziet. Met dank aan netwerknotarissen.nl