Ondertrouw? Melding voorgenomen huwelijk!

‘Vroeger’ (tot najaar 2015) ging je in ondertrouw, voordat je ging trouwen. Nu heet dat: ‘Melding van voorgenomen huwelijk’. Deze melding doen jullie bij je trouwgemeente.
Dat kan vanaf een jaar tot uiterlijk twee weken vóór jullie trouwdatum. Bij een aantal gemeenten kan dat digitaal, maar dat is niet overal zo. Check dus altijd de website van jullie trouwgemeente!
Ik adviseer om deze melding minimaal zes maanden vóór jullie datum te doen als
- één van jullie in het buitenland is geboren of
- één van jullie niet de Nederlandse nationaliteit heeft of
- een vorig huwelijk in het buitenland is ontbonden.
Is dit bij jullie van toepassing, informeer dan vroegtijdig bij de trouwgemeente naar de documenten die je moeten aanleveren. Het kan namelijk best een tijdje duren voordat bepaalde documenten uit het buitenland in je bezit zijn.

Magisch...

Jouw huwelijksaanzoek op oudejaarsavond. De jaarwisseling zal nooit meer hetzelfde zijn…

Van harte wens ik iedereen een bruisende jaarwisseling en een fantastisch nieuw jaar dat bol staat van de liefde!

 

 

Love is a gift that lasts forever

Merry Christmas everybody!

Op je knie voor je allerliefste?

Ga jij haar of hem tijdens deze kerst ten huwelijk vragen? Hoe vlieg je het aan, waar vraag je jouw liefste ten huwelijk? Ik zeg: volg je hart, dat weet de weg. Maar kan je tóch wel wat inspiratie gebruiken, dan volgen hier een paar ideeën, om je op weg te helpen.
Denk bijvoorbeeld aan de plaats waar jullie elkaar hebben ontmoet, of waar jullie elkaar voor het eerst hebben gekust. En neem een klein flesje champagne mee…
Of: sleutel een heerlijk menu in elkaar en geef elk gerecht een naam die verwijst naar de naam van je geliefde of naar dingen die jullie samen hebben gedaan. Dek de tafel heel sfeervol, met kaarsen en bloemen of bloemblaadjes. Denk ook aan muziek waar jullie allebei mooie herinneringen hebben. Een fijne aanloop naar een huwelijksaanzoek!
En wat vind je van een winterse picknick op een mooi plekje in het bos? Sfeervol én een beetje avontuurlijk. Neem ook dekentjes mee, zodat jij en je liefste lekker warm blijven. Je kunt ook naar de stad van de liefde reizen, Parijs - bijvoorbeeld. Maar privacy heb je daar natuurlijk niet.
Hoe je het ook doet, maak er iets moois van, mannen en vrouwen. Geniet van dit magische moment! En vergeet niet om haar/zijn vader eerst om de hand van jouw grote liefde te vragen. Respectvol, romantisch én… het komt de relatie met je schoonouders beslist ten goede. Ik wens jullie van harte heerlijke en buitengewoon liefdevolle kerstdagen!

Jullie kinderen als getuigen?

Jullie jonge kinderen mogen de officiële huwelijksakte natuurlijk niet tekenen. Hoe leuk is het als zij tóch hun handtekening mogen zetten, op jullie eigen familieakte? Jullie trouwen immers ook als gezin.
Jullie eigen familieakte: ik ontwerp ‘m met veel plezier. Op stevig papier geprint, dus hij kan tegen een stootje. Een superleuk aandenken! Zijn de kinderen nog te klein om hun handtekening te zetten? Geen probleem, dan zetten ze hun vingerafdruk op jullie familieakte. Of we tekenen de omtrek van haar of zijn handje. Letterlijk een ‘handtekening’!

 

CD van jou, CD van mij...

Trouwen – je houdt zielsveel van elkaar en je wilt je leven voor altijd met elkaar delen. Maar aan trouwen zit ook een zakelijke kant: de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Daarin is geregeld dat je afspraken met elkaar maakt over bezittingen en schulden. Deze wet is van kracht sinds 1 januari 2018 en is sindsdien automatisch van toepassing op huwelijken die vanaf die datum worden gesloten. Tenzij jullie dat zelf anders regelen.
Regel je niets, dan trouw je dus automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat privébezittingen of schulden die jij en je partner vóór jullie huwelijk hadden, ook tijdens jullie huwelijk privé blijven. Dezelfde regels gelden voor een geregistreerd partnerschap.
Willen jullie zelf bepalen welk vermogen van wie is als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat? Dan kan je bij een notaris huwelijkse voorwaarden laten vastleggen. Zéker aan te raden wanneer één van jullie ondernemer is bijvoorbeeld. Zo houd je zakelijk en privé gescheiden.
Voordat jullie gaan trouwen, moeten jullie vastleggen welke bezittingen en schulden op dat moment van wie zijn. Zouden jullie overhoopt ooit scheiden, dan moet je namelijk kunnen aantonen welke bezittingen en schulden van welke echtgenoot zijn. Kan je dat niet aantonen, dan worden deze bezittingen en schulden alsnog als gezamenlijk aangemerkt. Houd daarom een goede administratie bij: welke bezittingen en schulden zijn van wie? Denk bijvoorbeeld aan facturen, ontvangstbewijzen of - bij een erfenis - aan de akte van verdeling. Natuurlijk is dat wél even werk en je moet het niet vergeten, maar stel dat… dit voorkomt een hoop gedoe. Bezittingen of schulden die jullie al gezamenlijk hadden, of die jullie tijdens je huwelijk krijgen, zijn wél van jullie samen. Ook al weet één van de echtgenoten niet van het bestaan van deze schulden af.
Hebben jullie bij aankoop van een gezamenlijke woning vóór jullie huwelijk vastgelegd wie heeft bijgedragen aan de koopsom en hoeveel, dan kan dit door het huwelijk zonder voorwaarden tot gevolg hebben dat het bedrag van de vordering wordt gehalveerd. Daarentegen wordt een erfenis of schenking die je tijdens het huwelijk ontvangt, niet gezamenlijk. Deze blijft van degene die erft of een schenking ontvangt.  Kortom: een kwestie om goed over na te denken voordat jullie trouwen. En om contact met een notaris op te nemen als jullie wél huwelijkse voorwaarden willen laten opstellen.

 

De bruidstaart

Wist je dat de bruidstaart zoals we ‘m nu kennen van origine is bedacht in Engeland, in de 18e eeuw? In Nederland beleefde deze klassieke Engelse bruidstaart eerst in 1901 zijn première, bij het huwelijk van koningin Wilhelmina - de oma van prinses Beatrix. En pas halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw kozen steeds meer bruidsparen voor de klassieke Engelse bruidstaart met drie lagen. Inmiddels zien we uiteenlopende varianten, van eenvoudig strak uitgevoerd (naked of semi-naked) tot uitbundig versierd met fruit en/of eetbare bloemen en zelfs planten, of voorzien van een marmer look of dripping. Zo’n eye catcher bruidstaart met topper is anno nu vrijwel niet meer weg te denken bij een huwelijk. Hoewel… een mooie sweet table wint ook aan terrein.
De geschiedenis van de bruidstaart zou teruggaan tot de Romeinen. Zij gebruikten een soort koek die boven het hoofd van de bruid werd verkruimeld. Een vruchtbaarheidssymbool en offer tegelijk – de goden werd verzocht de bruid te zegenen met veel kinderen.
In Nederland, in de middeleeuwen en later, werd ook wel een koek/taart gebruikt, eveneens als vruchtbaarheidssymbool. De gasten kregen vaak een stuk mee om ze te laten delen in het geluk van het paar. In de Engelse traditie speelde brood een belangrijke rol. Daar was het gebruikelijk om zoete broodjes boven het hoofd van de bruid te verkruimelen. Dit zou het nieuwbakken echtpaar geluk, fortuin en veel kinderen brengen. De broodjes werden door de gasten zelf meegenomen, want (dit geldt nog steeds) een bruid die haar eigen taart/broodjes bakt, staat een ongelukkig huwelijk te wachten. Aan het eind van het feest bestrooiden de gasten het bruidspaar met tarwe. Dat stond voor groei en vruchtbaarheid. Onze traditie van het gooien met rijst komt daar waarschijnlijk vandaan. Vandaag de dag mag er bij trouwlocaties niet meer worden gestrooid met rijst. Dat trekt ongedierte aan en zorgt voor gladheid. Ook het jaargetijde kan je tot uitdrukking brengen in de bruidstaart. Moody maar toch heel romantisch, zoals je ziet bij de herfst-/winterbruidstaart op de linkerfoto. Inès Cheffi van Cheffi's Pastries creëerde deze waanzinnig mooie bruidstaart. Foto: Fotografe Isis Sturtewagen, bloemen: Suus bloem en meer. Foto rechts: Lanty-22JxStzTxwo-unsplash

 

Ring Warming ritueel

Dit liefdevolle ritueel vindt zijn oorsprong in Amerika. Het leuke ervan is dat jullie alle gasten erbij kunnen betrekken. Zijn jullie met een klein gezelschap, dan voeren we dit ritueel uit ná jullie JA-woord. Dan vraag ik de gasten in een cirkel om jullie heen te gaan staan. De ringen worden aan een lint geschoven en gaan zo rond langs jullie gasten. Elke gast neemt de ringen even in zijn/haar handen en geeft er stilletjes een wens of gedachte aan mee. Letterlijk verwarmd door alle liefdevolle wensen komen de ringen uiteindelijk bij jullie terecht en schuiven jullie ze aan elkaars vinger. Reken per gast een meter lint en tel daar twee meter bij op. Stel dat jullie tien gasten hebben tijdens jullie ceremonie, dan neem je dus twaalf meter lint mee. Hebben jullie een themakleur? Kies dan een lint in die kleur. Hebben jullie een groter gezelschap? Dan kan jullie ceremoniemeester jullie gasten vragen om de ringen vóór aanvang van de ceremonie even in hun handen te nemen en er hun beste wensen aan mee te geven. Tijdens de ceremonie worden jullie ‘opgeladen’ ringen dan aangereikt door de persoon die jullie voor deze eervolle taak hebben uitgekozen.

Elders op deze pagina nog meer rituelen waarmee jullie je trouwceremonie een extra persoonlijk tintje kunnen geven: het bezemritueel, zandritueel en het lintenritueel.

 

Over de drempel dragen

De bruidegom die zijn kersverse bruid over de drempel draagt. Waarom doet hij dat, waar komt deze traditie vandaan? Ik zal het je vertellen. Dit is een oude, Germaanse traditie uit het hoge Noorden. Hij stoelt op het bijgeloof dat demonen en boze geesten het geluk van het nét getrouwde stel zouden willen verstoren. Die boosaards volgden de bruid uit haar ouderlijk huis. Door zijn bruid over de drempel te dragen, zorgde de bruidegom ervoor dat deze boze krachten haar sporen niet konden volgen. Met een gerust hart kon het jonge echtpaar vervolgens het huwelijk ingaan.

Er was nóg een reden om de bruid over de drempel te dragen. Als de bruid als eerste over de drempel zou stappen, betekende dit dat zij het voortaan voor het zeggen had. Over de drempel dragen was dus voor veel bruidegommen een betere optie…

 

 

Houd de boze geesten voor de gek: jump over the broom

Een grappig ritueel uit het Caribisch gebied: jumping the broom, oftewel: over de bezem springen. Een heerlijk ritueel om jullie ceremonie mee af te sluiten. Samen springen jullie over de bezem, die al dan niet mooi versierd is. Door letterlijk even van de wereld te zijn - even te zweven - houden jullie de boze geesten voor de gek. Jullie gasten staan om jullie heen en maken tijdens dit ritueel zoveel mogelijk lawaai: klappen, joelen, fluiten enzovoorts. Boze geesten houden namelijk absoluut niet van lawaai. Zo zijn jullie de boze geesten voorgoed kwijt en kunnen jullie met een gerust hart beginnen aan jullie huwelijk. Of misschien wel aan jullie huwelijksreis naar een exotisch oord!

 

 

Lintenritueel - eeuwenoud en super romantisch

Rituelen symboliseren jullie liefde op een originele manier en geven jullie trouwceremonie een extra persoonlijk tintje. Er zijn allerlei rituelen, elk met een bepaalde symboliek. Zo staat het lintenritueel symbool voor het hartsverbond dat jullie aangaan, de liefde die je voor elkaar voelt en de bezegeling van die liefde, ten overstaan van jullie liefste mensen. Super romantisch dus! Het lintenritueel, oftewel handfasting ritual, is een oud Keltisch ritueel, waarbij de handen van de geliefden letterlijk aan elkaar worden gebonden – losjes, uiteraard. In vroeger tijden was dit in Ierland zelfs de officiële manier om te trouwen.
Een mooi moment voor het lintenritueel is vóór jullie JA-woord. Staande met de linten om jullie handen geven jullie elkaar daarna het JA-woord. Zodra het tijd is om de huwelijksakte te tekenen, maken jullie de linten voorzichtig los, zodat je ze thuis een mooi plekje kunt geven. Losmaken doen jullie zelf. Zo laten jullie zien dat jullie in vrijheid bij elkaar willen zijn.
Tijdens jullie ceremonie vertel ik voorafgaand aan dit bijzondere ritueel natuurlijk wat de betekenis ervan is en hoe het in zijn werk gaat. Heel mooi is ook dat jullie je familie of vrienden erbij kunnen betrekken. Ouders, kinderen of getuigen bijvoorbeeld. Zij kunnen de linten om jullie handen aanbrengen. Maar natuurlijk kan ik dat ook doen, als jullie dat willen. Laat de kinderen elk een eigen lint uitkiezen en vlecht dit (vóór de ceremonie) samen tot één koord. Houden jullie je ceremonie klein en intiem? Dan kun je jullie gasten vragen om ieder een lint aan te reiken, op het moment dat ik dat vraag. Voor de linten kun je elk gewenst materiaal gebruiken: een koord of zachte satijnen linten. Als jullie een themakleur hebben: passend bij jullie themakleur. Mooi toch? Elders op deze pagina vind je een artikel over het zandritueel. Daarmee maken jullie je verbintenis zichtbaar als bruidspaar of als gezin.                       

 

Live muziek een extra dimensie

Live muziek geeft aan jullie ceremonie een geweldige extra dimensie  – kleur, persoonlijkheid, pure emotie. Die laat zich in woorden niet vatten. Muziek is zó krachtig. Én een waardevolle persoonlijke toevoeging aan jullie verhaal, dat ik met veel liefde, plezier en humor vertel tijdens jullie ceremonie, het hart van jullie trouwdag.
Júllie favoriete muziek, als jullie je entree maken. Live gezongen en gespeeld. Zie je het vóór je? Magisch! Spreken jullie trouwbeloften (VOWS) naar elkaar toe uit? Geniet daarna samen met jullie dierbare gasten van jullie favoriete nummer. Natuurlijk kan dat ook ná jullie JA-woord, of tijdens het uitwisselen van jullie ringen. Live muziek als omlijsting bij het tekenen van de huwelijksakte én natuurlijk aan het eind van jullie ceremonie. Zo maken jullie je ceremonie écht persoonlijk!
Weet je niet waar je moet beginnen? Ik beschik over een uitgebreid netwerk en draag met plezier ideeën aan!

 

Honeymoon - honingmaan??

De honeymoon – die boek je toch ná je huwelijk? Anno nu weten wij niet beter, maar eigenlijk was de ‘honeymoon’ de periode van zes weken na het huwelijk. Dus: de wittebroodsweken. In heel veel andere landen over de héle wereld wordt de benaming ‘honeymoon’ wél gebruikt voor de wittebroodsweken, uiteraard in de eigen taal.
Honingmaan - waar komt deze benaming vandaan? Daar zijn heel wat verhalen over… Zo zou hij gebaseerd zijn op het idee dat de eerste maand na het trouwen de gelukkigste tijd is: honingzoet. Heerlijk samen in die huwelijksbubbel… En daarna: tijd om weer te landen en met beide benen op de grond te gaan staan - het ‘normale leven’. De liefde zou daarna een soort ‘eb en vloed effect’ ondergaan. Ach, voor wat het waard is. Ik heb al zó veel bruidsparen in liefde mogen verbinden. Geliefden die vól voor elkaar gaan, hun verdere leven lang. The love of their lifes. Die gaat oneindig veel verder dan de ‘honeymoon’…

 

 

 

Wittebroodsweken

Zo worden de eerste zes weken na jullie huwelijk volgens de traditie genoemd: wittebroodsweken. Waar komt deze benaming vandaan?
Enkele eeuwen geleden was wit brood een pure luxe. Het werd alleen gegeten tijdens hoogtijdagen. Het alledaagse brood werd toen van rogge gemaakt. Tarwebloem was duurder en werd gebruikt om wit brood van te bakken. Natuurlijk was een huwelijk zo’n hoogtijdag – een heel feestelijke aangelegenheid.
Tijdens die wittebroodweken hoort het kersverse echtpaar met rust gelaten te worden, dus: geen visite! Natuurlijk het perfecte moment om heerlijk op huwelijksreis te gaan en ontspannen en vanaf jullie roze wolk na te genieten van jullie trouwdag. En natuurlijk om samen lekker tot rust komen na de drukke tijd die aan jullie huwelijk vooraf is gegaan.

TIP: check of jullie paspoorten geldig zijn als jullie op huwelijksreis gaan én of jullie vaccinaties nodig hebben!

 

Something old, something new, something borrowed, something blue...

Wie kent dit gezegde niet? Maar lieve bruiden, waar staat deze spreuk eigenlijk voor?
Ik leg het jullie met plezier uit.

something old: jouw status als ongehuwde vrouw
something new: je status als gelukkig getrouwde vrouw. Samen met something old
   staat dit voor de overgang van je oude naar je nieuwe leven
something borrowed: brengt geluk als je dit draagt bij je huwelijk
something blue: staat symbool voor de bestendigheid van jullie huwelijk

Minder bekend, maar deze hoort ook bij de traditie:
and a silver sixpence in her shoe

Je draagt 'm aan je linkerschoen (in je schoen is niet zo handig), als teken van geluk en voorspoed. Dat maakt zo’n silver sixpence ook nog eens een heel leuk en betaalbaar cadeautje. Én een heel originele, extra gelukswens!

Een silver sixpense is verkrijgbaar bij https://www.hipjehuwelijkin.nl/info/silver-sixpence-in-her-shoe/

 

Geluk zit in een klein stukje...

Het gooien van het bruidsboeket door de bruid naar single ladies is bij ons een bekende traditie. In Spanje hebben ze een toffe traditie, waaraan ook de single mannen kunnen meedoen. Tijdens de bruiloft worden de kousenband van de bruid én de stropdas van de bruidegom in stukjes geknipt en op een dienblad gelegd. De aanwezige singles kunnen zo’n stukje kopen. En zo breidt het geluk zich verder uit. Het verhaal wil namelijk dat de stukjes stropdas en kousenband geluk brengen bij het vinden van de ware… Todo es amor – alles is liefde. Van een bruiloft komt een bruiloft...

 

The first look. Romantisch??

Het moment waarop jullie elkaar voor het eerst zien. Jij in de bruidsjurk van je dromen, hij in zijn kekke trouwpak. Een heel speciaal moment. Maar het verhaal achter deze traditie is helemaal niet zo romantisch. Het idee dat de bruidegom zijn bruid niet mag zien vóór het huwelijk stamt uit de tijd dat huwelijken werden geregeld door de ouders van het toekomstige koppel. Om te voorkomen dat de bruidegom er vandoor zou gaan als hij zijn bruid zou zien, mocht hij haar niet eerder zien… Anno nu staat dit speciale moment gelukkig voor een heel spannend en intiem moment voor jullie tweetjes! En daarna: genieten van jullie buitengewone trouwceremonie ‘op maat’ door Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon!

 

Rituelen geven trouwceremonie extra persoonlijk tintje

Rituelen symboliseren jullie liefde op een originele manier en geven jullie trouwceremonie een extra persoonlijk tintje. Er zijn allerlei rituelen, elk met een bepaalde symboliek. Zo maakt het zandritueel jullie verbintenis zichtbaar als bruidspaar of als gezin. Het geeft symbolisch de start weer van deze nieuwe fase in jullie leven.
Om beurten gieten jullie een eigen kleur zand in een afsluitbare glazen vaas. Zo ontstaat een unieke vermenging. Hebben jullie kinderen, dan kunnen zij ook meedoen. Dat vinden ze heel leuk. De verschillende kleuren zand staan voor elk van jullie als individu. De vermenging van de kleuren tot één geheel symboliseert jullie eenheid als echtpaar/gezin én het respect voor ieders eigenheid. Als de vaas hélemaal tot de rand is gevuld, sluiten jullie ‘m af. Zo blijft het unieke patroon behouden. Het leuke van het zandritueel is ook dat jullie er een blijvende herinnering aan overhouden. Telkens als jullie naar deze vaas kijken, denken jullie terug aan dit bijzondere moment tijdens jullie trouwdag.

 

Zondag 30 juni: Trouw Buitengewoon inspireert bij Dengh!

Tijdens de Open Toptrouwlocatie Route staan we bij Dengh in Utrecht met open armen klaar om jullie gastvrij te ontvangen. Dengh is gestyled in huwelijkssfeer, zodat jullie de wedding vibes meteen voelen. Het Koetshuis, de Boerderij en het Kasteeleiland: mogelijkheden te over. Én jullie kunnen kennismaken met de leukste trouwleveranciers. Ik verheug me erop om jullie daar te ontmoeten en met toffe ideeën te inspireren voor de trouwceremonie - het hart van jullie Grote Dag. De trouwceremonie van jullie dromen – ik help jullie met veel plezier! Dus kom zondag 30 juni naar Dengh. Aanmelden: https://www.opentoptrouwlocatieroute.nl/trouwlocaties/dengh/

 

 

 

Zondag 31 maart:

Trouw Buitengewoon bij Bruidsbeurs Kalkovens

Hebben jullie trouwplannen? Kom dan op zondag 31 maart 2019 naar de Bruidsbeurs Kalkovens in Huizen en laat je inspireren!
Om 14:00 uur geeft Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon een boeiende inspiratiesessie over de trouwceremonie, het hart van jullie trouwdag. Volmondig zeggen jullie JA tegen elkaar - om die belofte draait het allemaal. Superveel zin in om een boekje open te doen over het allerbelangrijkste moment van jullie dag!

Dus ZONDAG 31 maart in Huizen, Bruidsbeurs Kalkovens bij Fletcher Nautisch Kwartier, Mastspoor 1. De beurs duurt van 11:00 - 16:00 uur en de entree is gratis. Mis 'm niet!
Nadere info over de beurs vind je op bruidsbeursnederland.nl

TUNNEL OF LOVE HUWELIJKSAANZOEK?

Tijdens de Rotterdam Art Week wordt de Maastunnel de Tunnel of Love - een ondergrondse ervaring. Deze buitengewone belevenis begint op 8 februari en eindigt op 14 februari, de 75e verjaardag van dit Rotterdamse icoon én VALENTIJNSDAG!
Auto’s en fietsers zijn de meeste gebruikers. Minder bekend is de schier eindeloze voetgangerstunnel, die dagelijks door een paar honderd voetgangers wordt gebruikt. Deze wandeling onder de Maas, op meer dan 20 meter onder NAP, is op zich al een ervaring. En tijdens Rotterdam Art Week wordt de voetgangerstunnel omgetoverd tot een feestelijk decor. Als je een paar toeschouwers voor lief neemt: idee voor een HUWELIJKSAANZOEK? Vergeet niet iemand te vragen een foto te maken van hét moment!

KOM BELEVEN, PROEVEN, VOELEN EN KENNISMAKEN

Zaterdag 26 januari is het weer Open Toptrouwlocatie Route. Finley Het Witte Huis in Loosdrecht én haar topleveranciers heten jullie bijzonder hartelijk welkom. Finley Het Witte Huis is sfeervol ingericht als trouwlocatie. Trouwen betekent heel veel keuzes maken. Als trouwexperts bieden wij jullie dan ook met plezier de helpende hand. Van harte delen wij onze kennis en ervaring. En natuurlijk zijn wij jullie graag van dienst om jullie droombruiloft te realiseren.
• Locatie: Finley Het Witte Huis. Informatie en rondleidingen
• Trouw Buitengewoon: Marijke Kunkeler, trouwambtenaar. Inspiratie-workshops over de
  trouwcremonie om 13:30 en 15:00 uur
• Bruidsmode: Bridal Lounge Bruidsboutique
• Fotograaf: Creatieve Fotomissies, Corrine Ponsen. Love shoots met bezoekende bruidsparen to be,
  gratis foto’s
• Bruid & Beauty Nederland: Djamila Smit. Make-up demonstraties, tips & tricks voor bezoekende
  bruiden to be
• Love Sound: muzikale omlijsting door zangeres Maud
• Gebakkerij: oog- én tongstrelende taarten en gebakjes, dus ook: proeven!
• Flower Moment: bloemrijke aankleding open huis
• Making Memories wedding & event planning: styling open huis
• Lichtletters Huren

Laat je verrassen en inspireren. Drankjes, heerlijke hapjes én een goed gevulde goody bag staan voor jullie klaar. Aanmelden: klik hier

Love is on the road!

Trouw-vakvrouw Marijke Kunkeler steekt haar liefde en passie voor haar prachtige vak niet onder stoelen of banken, integendeel! Met trots en 'het hart op de auto' begeeft zij zich naar bruidsparen!

 

Trouw Buitengewoon en Honeymoon shop: The Perfect Match

Bruidsparen laten stralen op één van de mooiste en meest bijzondere dagen in hun leven: die passie delen Trouw Buitengewoon en de Honeymoon Shop, ieder vanuit het eigen vakgebied. Een buitengewone, onvergetelijke ceremonie creëren is Marijke's grootste passie. Voor de stylisten van de Honeymoon shop is die het vinden van de droomjurk van de bruid en het perfect daarbij passende pak van de bruidegom. Logisch dus dat zij hun krachten bundelen. 


Tijdens de GRATIS MASTERCLASS van de Honeymoon shop in Rotterdam op 7 februari 2019 biedt Marijke Kunkeler bruiden to be als zelfstandig trouwambtenaar inspiratie voor hun trouwceremonie. Haar schatkist vol originele ideeën deelt zij die avond met veel plezier. De gratis Masterclass begint om 19:00 uur en duurt tot 21:00 uur.

Aanmelden voor de gratis masterclass: https://www.honeymoonshop.nl/masterclass/

 

Kom het beleven en geniet bij Finley Het Witte Huis!

Zondag 25 november aanstaande vindt de Open Toptrouwlocatie weer plaats. Ruim tweehonderd locaties zijn op die dag geheel ingericht als trouwlocatie en openen dan gastvrij hun deuren. Zo ook Finley Het Witte Huis in Loosdrecht. Van 11:00 - 16:00 uur zijn bruidsparen to be van harte welkom in deze waanzinnig mooie locatie aan de Loosdrechtse plassen. Als trouwambtenaar & ceremoniespreker begroet ik jullie heel graag In The View - de ceremonieruimte.  En met veel plezier bied ik jullie inspiratie voor een onvergetelijke trouwceremonie. LoveSounds laat daarbij ook van zich horen. Kom het beleven en geniet!

Foto: Corrine Ponsen

 

Trouw Buitengewoon lid vakjury ZIWA Awards 2018

De verkiezing van de ZIWA 2018 Awards (Zankyou International Wedding Awards) draait op volle toeren. Deze derde editie van de ZIWA Awards wordt georganiseerd in alle landen waar Zankyou actief is.

TROUW BUITENGEWOON is lid van de nationale vakjury, die de landelijke winnaars kiest. Winnaars van deze belangrijke internationale prijzen zijn de beste professionals in de trouwindustrie wereldwijd. Zij worden gekozen door het publiek, leveranciers uit de trouwindustrie en de vakjury.
Bruidsparen kunnen hier hun stem uitbrengen: https://zankyou.typeform.com/to/tfp2Ku
Stemmen kan tot 27 september aanstaande!

 

Trouw Buitengewoon in de zevende hemel

Aanstaande zondag, 23 september, ben ik als zelfstandig trouwambtenaar/ceremoniespreker van TROUW BUITENGEWOON aanwezig bij Finley Het Witte Huis in Loosdrecht. In The View, met uitzicht op de Loosdrechtse plassen, waan je je écht in de zevende hemel. De trouwceremonie van jullie dromen, in deze droomlocatie. - zien jullie het voor je? Ik inspireer jullie met veel plezier! Graag ontmoet ik jullie aanstaande zondag, tussen 11:00 en 16:00 uur. Van harte welkom in de zevende hemel!

 

 

Dikke 10 voor Trouw Buitengewoon op The Perfect Wedding

The Perfect Wedding is dé toonaangevende trouwwebsite in Nederland. Een échte aanrader als je trouwplannen hebt. Je vindt er de leukste trouwleveranciers (Trouw Buitengewoon!), tips, nieuwtjes, handige planningtools, special deals. Sinds een kleine drie maanden sta ik erop. Zeventien bruidsparen hebben mij tot nu toe beoordeeld. En zij geven mij een 10! Zó gaaf, ik trakteer mezelf op een boeket zonnebloemen!

 

 

Enorme drive en liefde voor het vak én in perfect Engels

Wat een fijne reactie van Christel en Mark op The Perfect Wedding:
"Marijke is absoluut uniek. Niet alleen heeft ze veel kennis van zaken waardoor je je meteen in goede handen voelt, ze heeft ook een enorme drive en liefde voor haar vak: mensen een prachtige huwelijksdag bezorgen! Alle communicatie verliep via skype en email omdat wij in het buitenland wonen, helemaal probleemloos. Zij heeft onze ceremonie in perfect Engels verzorgd, met grote aandacht voor details en onze wensen. Samen met onze gasten hebben wij enorm van de ceremonie genoten. Dank je wel voor onze prachtige dag Marijke!"

 

 

Trouw Buitengewoon nu ook op The Perfect Wedding

Trouw Buitengewoon nu ook duidelijk aanwezig op The Perfect Wedding, dé plek waar je de leukste trouwleveranciers vindt! Ook vind je er inspiratie voor je trouwdag, toffe ideeën, de laatste trends, handige planningtools én special deals. In dit filmpje vertel ik zelf het leuke nieuws: https://youtu.be/x-YLYbTneCA

 

TROUW BUITENGEWOON IN TOP 10 BESTE TROUWAMBTENAREN

De trouwsite Zankyou.nl heeft Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon uitgeroepen tot één van de tien beste trouwambtenaren van Zuid-Holland. Wat een buitengewoon heerlijk begin van 2018!

‘Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon staat voor kwaliteit en levert puur maatwerk. Samen met bruidsparen creëert zij de trouwceremonie van hun dromen – een persoonlijk, intens en buitengewoon evenement ‘op maat’.  Elk bruidspaar is onvoorwaardelijk verzekerd van haar volledige inzet en betrokkenheid. Marijke’s aanpak is verfrissend, liefdevol en dynamisch, zij geeft het allerbeste van zichzelf. Met de focus op het bruidspaar als stralend middelpunt. En op een ontspannen trouwceremonie met humor, interactie, diepgang, plezier, intensiteit, verrassing en emotie. Een onvergetelijke, intense belevenis. Voor het bruidspaar én hun gasten. Daar stáát Marijke voor!’

Zankyou is een toffe trouwsite, waar je bijvoorbeeld gratis je eigen trouwsite kunt maken. Maar dat niet alleen, je vindt er nog veel meer! https://www.zankyou.nl/f/trouw-buitengewoon-585895

Paradijsje in hartje Nederland

Zondag 15 april – Open Toptrouwlocatie Route. Wat heb ik ontzettend leuke gesprekken mogen voeren met bruidsparen to be bij Beachclub Down Under in Nieuwegein. Wát een top trouwlocatie - een paradijsje! Geweldige crew – uiterst vriendelijk en zeer klantgericht. En de keuken: topkwaliteit!
De hele dag was ik daar als trouwambtenaar van Trouw Buitengewoon om bruidsparen te inspireren. Zó veel pure liefde gevoeld en gezien. Heerlijk! Ik heb écht het allermooiste vak dat er bestaat!
Vertel eens: hoe dromen jullie je trouwceremonie? Zullen we jullie dromen samen waarmaken? Met veel liefde, plezier en trouwvakvrouwschap!

 

Zondag 15 april 2018: Open Toptrouwlocatieroute

DOWN UNDER en TROUW BUITENGEWOON doen mee!

Bij beachclub Down Under in Nieuwegein kan je op het strand trouwen. Stel je voor: je JA-woord geven met je voetjes in het zand en uitzicht over het water. Ja, dromen bestaan écht! Hoe dromen jullie je trouwceremonie? Trouwambtenaar/ceremoniespreker Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon geeft jullie graag tips en inspireert jullie met veel plezier.

Down Under en Marijke Kunkeler staan aanstaande zondag voor jullie klaar van 11:00 – 16:00 uur. Jullie zijn van harte welkom om deze unieke trouwlocatie te bezichtigen.

 

Styled shoot: spring is in the air!

De Philips Fruittuin in Eindhoven was in de lente van vorig jaar het prachtige decor voor deze styled shoot: landelijk met een knipoog naar het festivalthema. Marlou Visser van Table 4 You organiseerde de shoot. Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon werkte eraan mee, evenals een aantal andere leveranciers - de beste uit de trouwbranche. Marijke sprak ook de voice over in bij het filmpje.
Inspireren deze heerlijke beelden jullie? Willen jullie ook trouwen op een mooie buitenlocatie? Wat komt daarbij kijken? En hoe regel je dat allemaal? Neem gerust contact op met Marijke. Zij wijst jullie de weg en denkt met jullie mee – met liefde en plezier!

De foto’s van Natalja Fotografie vind je hier: https://www.zankyou.nl.
En hier kan je het filmpje van State of Dreaming bekijken: https://youtube.com

 

Het mooiste vak dat er bestaat

TROUWEN.BLOG heeft mij geïnterviewd over mijn vak, het mooiste vak dat er bestaat. En over de manier waarop ik als zelfstandig trouwambtenaar en ceremoniespreker wezenlijk het verschil maak voor bruidsparen.
Trouwen.blog inspireert, informeert en adviseert op het gebied van trouwen. Veel leesplezier! https://www.trouwen.blog/t…/trouwambtenaar-marijke-kunkeler/

 

 

Trouwen in algehele gemeenschap van goederen wordt goedkoper

Het wordt goedkoper om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Nu moeten mensen deze keuze nog bij een notaris laten vastleggen, maar van die verplichting wil minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) af. Een verklaring afleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand moet dan voldoende zijn.
Sinds begin dit jaar is beperkte gemeenschap van goederen de norm bij nieuwe huwelijken. Mensen delen daardoor niet langer elkaars eigendommen en schulden als ze trouwen. Om toch alles met elkaar te delen, moeten stellen naar de notaris om dat in huwelijkse voorwaarden te laten vastleggen. Daar wil Dekker met een wetsvoorstel dat hij maandag 5 maart aanstaande indient een einde aan maken. In de plannen wordt de notaris geheel buiten dit proces gehouden.
Tot de dag voor het huwelijk kunnen stellen dan hun voorkeur opgeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit kan zowel op papier als digitaal. Voor mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, komt er bovendien een modelverklaring.
Doel van deze maatregel is het voor mensen zo eenvoudig mogelijk te maken. Bovendien zijn zij goedkoper uit, omdat de notariskosten vervallen. Dat scheelt honderden euro's. De maatregel geldt ook voor mensen die een geregistreerd partnerschap aangaan. Heeft één van de partners (of hebben beiden) een eigen bedrijf, dan is het echter toch raadzaam om een notaris te raadplegen. 

Wie vragen jullie als getuigen?

En wat is hun officiële rol?

Mensen vinden het heel speciaal en een eer om als getuige te worden gevraagd. En dat is het natuurlijk! Want in feite zeggen zij hiermee dat zij achter jullie huwelijk staan en ermee instemmen. Ook als bruidspaar ken je veel waarde toe aan je getuigen. Daarom kiezen jullie je getuigen natuurlijk heel bewust.

In Nederland is het aantal getuigen wettelijk bepaald: er moeten minimaal twee en er mogen maximaal vier getuigen aanwezig zijn bij de huwelijksvoltrekking. In het buitenland kunnen andere regels gelden. Bruid en bruidegom kiezen over het algemeen hun ‘eigen’ getuigen, maar in feite fungeren de getuigen voor het bruidspaar als eenheid. Natuurlijk kiezen jullie mensen die belangrijk of speciaal zijn in je leven, mensen met wie je je verbonden voelt, die dichtbij jullie staan - familie, goede vrienden. Alles kan. Wie dat zijn, is niet aan wettelijke regels gebonden. Behalve dan dat jullie getuigen meerderjarig moeten zijn, volgens hun eigen nationaliteit. In Nederland ben je op je 18e meerderjarig. In Suriname bijvoorbeeld ben je meerderjarig als je 21 jaar bent, maar in Turkije ben je dat al op 17-jarige leeftijd. Getuigen mogen een andere nationaliteit hebben dan de Nederlandse. Verder moeten getuigen een geldig ID-bewijs hebben.

Handig om te weten: getuigen moeten door het bruidspaar worden opgegeven bij trouwgemeente. Dat kan al bij de melding van voorgenomen huwelijk, maar ook later. ‘Vroeger’ heette dat: de ondertrouw. De melding van voorgenomen huwelijk kan je vanaf één jaar tot twee weken vóór de huwelijksdatum doen. Digitaal of aan het loket: dat verschilt per gemeente. Informeer daar dus naar bij de trouwgemeente.

De rol van de getuigen volgens de wet

Wisten jullie dat de rol van de getuigen bij een huwelijk volgens de wet puur praktisch is? Officieel is de rol van de getuigen namelijk het waarborgen van de openbaarheid van het huwelijk. Ook zien de getuigen erop toe dat het het bruidspaar luid en duidelijk het ja-woord uitspreekt cq een positief antwoord geeft op de vraag van de trouwambtenaar:
‘Neem jij……… (naam) aan tot jouw wettige echtgenoot/echtgenote ……… (naam) en beloof je getrouw alle plichten te zullen vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt. Wat is daarop jouw antwoord?’
Verder zien de getuigen erop toe dat het huwelijk niet onder dwang plaatsvindt. Als bewijs zetten zij hun handtekening op de huwelijksakte. En zo wordt het huwelijk rechtsgeldig. Dat is dus een pittige verantwoordelijkheid.

Verrassing voor oma!


Dat je voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking de getuigen kenbaar moet maken aan de gemeente wordt héél soms wel eens vergeten. Zo verraste een jong bruidspaar oma (en mij) tijdens de ceremonie met de mededeling: Oma, jij bent ook onze getuige. Heel leuk bedoeld natuurlijk, maar zó werkt het niet. Het lieve mens viel zowat van haar stoel. En ik moest even snel nadenken, want oma’s naam stond natuurlijk niet op de huwelijksakte. Gelukkig had oma een ID-bewijs bij zich. Én was de afdeling Burgerzaken ter plekke zo flexibel en vriendelijk om à la minute een nieuwe akte op te maken. Eind goed, al goed, maar het was wél even schrikken! Het bruidspaar én oma zullen deze trouwdag ongetwijfeld niet snel vergeten.

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Wist je dat Valentijnsdag niet door een stel winkeliers is bedacht? Van oorsprong is het een Romeins vruchtbaarheidsfeest: Lupercalia, ter ere van de Romeinse god Lupercus. Naakte mannen slachtten een dier, vilden het en sloegen een maagd met de huid. Daarna volgde een heel gezellig onderonsje.
Hoe ga jij je allerliefste verrassen? Idee: ga samen naar de plek gaan waar jullie elkaar voor het eerst hebben ontmoet of voor het eerst hebben gezoend. Neem een kleine fles champagne mee. Geniet!

 

PUUR genieten

Het was een komen en gaan van bruidsparen to be, zaterdag 3 februari jl. bij de Open Trouwlocatiedag van PUUR! In Geertruidenberg. De liefde zó voelbaar. Héérlijk om hun ogen te zien glanzen als ze elkaar aankeken en een bruid dolenthousiast te horen vertellen over zijn huwelijksaanzoek! En om met ze mee te denken: hoe zouden jullie je droomceremonie willen vormgeven? Hoe kunnen ze de kinderen bijvoorbeeld bij hun ceremonie betrekken? 
Voor ieder bruidpaar ziet de trouwceremonie er natuurlijk anders uit, ieder bruidspaar is immers uniek.


Voor veel bruidsparen ging een wereld open. Niet verwonderlijk natuurlijk: ik mag héél vaak trouwen - zij doen het maar één keer. Gewéldig om ze alvast een beetje op weg te helpen met mijn tips, kennis en ervaring. Mijn hart heeft in ieder geval heel wat sprongetjes gemaakt! Ik heb écht het allerleukste vak ter wereld!

 

Zaterdag 3 februari: Trouw Buitengewoon en Puur!

PUUR! Achter de Markt in Geertruidenberg opent zaterdag 3 februari gastvrij haar deuren voor bruidsparen to be. Van 11:00 – 16:00 uur zijn jullie van harte welkom om deze prachtige trouwlocatie te bezichtigen. Marijke Kunkeler van Trouw Buitengewoon is de hele dag aanwezig. Zij inpireert julllie met plezier rond jullie persoonlijke trouwceremonie - het belangrijkste moment van jullie trouwdag. PUUR MAATWERK! Aanmelden via www.hierlocaties.nl
PUUR! Achter de Markt is geheel ingericht als trouwlocatie. Zo proeven jullie de sfeer en krijgen jullie een helder beeld van de mogelijkheden. Van officiële ceremonie tot en met feest: alles kan bij PUUR! Bovendien zijn er leuke prijzen te winnen. Hoofdprijs is de gratis trouwlocatie! Dus kom op 3 februari inspiratie opdoen voor jullie Grote Dag. Jullie zijn van harte welkom!

 

Trouwen vanaf 2018: minder delen als basis

Sinds 1 januari 2018 zijn de nieuwe huwelijksvermogensregels van kracht. De algehele gemeenschap van goederen is vanaf dat moment verleden tijd. De beperkte gemeenschap van goederen is daarvoor in de plaats gekomen. Partners die na 1 januari 2018 trouwen (of hun partnerschap laten registreren) en geen huwelijkse voorwaarden laten vastleggen bij een notaris, trouwen automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Mochten partners onverhoopt scheiden, dan wordt er minder met elkaar gedeeld.
In dit korte filmpje wordt uitgelegd hoe dat er financieel uitziet. Met dank aan netwerknotarissen.nl